V týchto dňoch sa pomaly ale isto končí moje pôsobenie na vysokej škole v role študenta. A keďže je s týmto spojených niekoľko administratívnych nevyhnutností, začal som si upratovať moje poznámky a odložené súbory. Pri ich prechádzaní som zistil, že sú veci, ktoré mi na škole nepovedali, ale mohli. Ako získať veci zadarmo (a legálne), ako sa stať profíkom v mnohých oblastiach (a nestojí ma to nič, okrem vlastného času) a ako vidieť viac než len izbu na intráku a občas aj školu.

1. Množstvo softvéru sa dá získať zadarmo aj bez torrentov

Pre študentov, ktorí ku svojej práci využívajú veľké softvérové riešenia nebola ešte nikdy situácia taká priaznivá, ako teraz. Stačí mať v ruke platný ISIC (nie „noISIC“, ale ISIC, za pár drobných ročne) a otvárajú sa vám weby, kde získate profesionálny softvér zadarmo. Programujete? Microsoft Visual Studio vo vždy aktuálnej pro verzii zadarmo. Otvoriť dreamspark.com, overiť svoj status a hurá sťahovať. Okrem vývojového prostredia tam nájdete aj inštalačky Windows Servera a množstva iných nástrojov, ktoré určite oceníte.

Neprogramujete ale zaujíma vás grafika alebo tvorba výkresov? AutoDesk, firma s produktami ako AutoCAD alebo 3D Studio Max ponúka každému študentovi možnosť stiahnuť si aktuálne verzie softvéru s licenciou na 3 roky zadarmo. Jedna registrácia a inštalačka je na ceste.. Sú to len dva príklady, ktoré ilustrujú aktuálnu situáciu. ISIC do ruky a ži legálne! (aspoň v tomto smere)

2. Mať známky nestačí – treba skutočné vzdelanie

Keďže tento článok budú čítať aj mnohí ľudia pôsobiaci v akademickom prostredí, môžu sa spočiatku cítiť dotknutí nadpisom. Fakt je však ten, že väčšina predmetov bude mať s reálnym uplatnením v zamestnaní spoločné asi to, čo má spoločné z vesmíru padajúca veľryba s lístkom špenátu. Keď príde na pracovný pohovor a otázku, čo vlastne dokážete, nestačí ukázať diplom, že sa dokážete nabifliť presne stanovený rozsah informácií. Skrátka nestačí. Naopak potrebujete ukázať, že sa vo svojej oblasti naozaj orientujete a držíte krok s aktuálnym trendom. Lebo kým sa tento dostane do škôl, je zväčša neskoro.

Stačí si otvoriť stránky ako Udacity či Coursera a máte o vzdelávanie postarané. A nie akékoľvek. Kurzy mnohých známych univerzít, za ktoré nedostanete vysokoškolský titul, ani vám nikto nepotrasie pravicou, ale získate tam mnoho cenných rád. Pre informaticky ladených odporúčam vygenerovať si na spomínanom DreamSparku kupón na bezplatné kurzy od Pluralsight, ktorý sprístupní profesionálne školenia, za ktoré sa bežne platia stovky peňazí, zadarmo.

3. Čas na tuning životopisu začal zápisom na štúdium

Ak chceš cestovať a naberať skúsenosti, nikdy nie je lepšia príležitosť, ako práve teraz. Nehovorím len o štúdiu v rámci Erasmu, kde môžeš absolvovať semester či dva v zahraničí. Málokto hovorí o Erasmus stáži – kde získavate možnosť ísť nie študovať, ale stážovať do nejakej miestnej firmy v oblasti vášho štúdia. Značnú časť nákladov zatiahnete z prideleného grantu. Za skvelú referenciu v životopise budete ďakovať o niečo neskôr.

V prípade, že cestovanie do zahraničia nie je úplný top, skús sa zapojiť do aktivít v meste kde študujete. Takmer určite tam nájdete firmu, ktorá sa venuje vášmu smeru a za veľmi výhodných podmienok získate možnosť naučiť sa niečo zo skutočného života, ktorý začína po štátniciach. A verte mi, nie je nič lepšie, ako vychádzať zo školy s pocitom, že nesmerujete na úrad práce, ale idete si užívať job, ktorý vás baví.

To najdôležitejšie (bonusový tip):

Ultimátna rada, ktorú som na škole dostal a ktorá zmenila v mojom živote veľa, je: zapájajte sa do súťaží. Nie predmetových olympiád, na ktoré ste si zvykli v čase pytagoriády na základke. Do skutočne odborných porovnávačiek, kde ide o viac než bodové hodnotenie. Vo väčšine prípadov je to zadarmo a získavate priestor, kde sa budú vašim schopnostiam venovať skutoční odborníci a vy máte možnosť dokázať, čo vo vás je. Súťažte. Víťaz tu nebýva len jeden (formálne možno áno), pretože tam nejde len o výsledok samotný. Získate kontakty, skúsenosti, preveríte svoje najhlbšie dno a dostanete sa do povedomia tých, ktorí sú na miestach, kam smerujete.

Ako bonus k bonusovej rade pridám ešte jednu osobnú skúsenosť: súťažte vo všetkom, aj v pingpongu, kalčete, jazde v nákupnom košíku. Raz z toho budú popiči historky, ktoré budete kolegom pri siedmom pive rozprávať.

Päť rokov na škole ubehne ako voda. Ak teraz oblizujete obálku s prihláškou na vysokú, trasiete sa pri predstave maturity a následne prijímačiek, môže sa vám zdať moje rozprávanie ako sci-fi. Takmer každý, kto prešiel vysokoškolským životom mi hovoril o tom, aké skvelé akcie sa tam dajú zažiť a čo všetko to ovplyvní. Ja môžem len potvrdiť, že si užijete skutočne šialené akcie, momenty čistej eufórie bude striedať škrípanie zubov nad skriptami, niekedy sa prebudíte v inom časopriestore a dimenzii, pojem „sloboda“ nadobudne nečakané množstvo významov. Užívajte si!