Už na základnej škole hovoríme deťom, že za peniaze si môžeme kúpiť rôzne veci, ale šťastie a podobné komodity na predaj nie sú. Samozrejme, instantná slepačia polievka na dušu sa naozaj na pultoch predajní nenachádza, ale internet vie, ako zboriť staré mýty.

Princíp mikropôžičiek je zrejme známy mnohým. V skratke ide o to, že na financovanie väčšieho cieľa sa použijú malé čiastkové pôžičky od viacerých veriteľov – dlžník získava celú sumu, spláca však malé kúsky a neexistuje tu jeden človek, ktorému chýba naraz veľké množstvo financií. Ako sa hovorí v jednom vtipe: keď dlhujete banke 5 000 € máte problém vy, keď 5 000 000 € má problém banka :) Ale to už odbieham.

Kiva.org je jeden z mikropôžičkových systémov, kde môžete pomáhať konkrétnym ľuďom. V princípe funguje tak, že si zvolíte niekoho, kto žiada o pôžičku, zvolíte veľkosť svojho príspevku a po zaplatení kartou už len počkáte, kedy vám bude pôžička vrátená. Bez úrokov a podobných drobností, ktoré často znamenajú pre dlžníkov podstatné obmedzenia. Ide o pôžičky na veci, ktoré sú pre nás často samozrejmosťou – zaplatenie za servis pokazeného auta, zakúpenie náradia pre prácu na záhrade či kúpu jedla. „Drobnosti“, ktoré dnes považujeme za prirodzenú súčasť životov, no nie každý má to šťastie, že si ich môže užívať (a čítať napríklad aj tento blog). Najmä, ak sa snaží zlepšiť svoj život niekde, čo označujeme ako krajiny tretieho sveta.

Systém Kiva.org sa chváli návratnosťou 98,9 % o ktorej sa môže niektorým bankárom len snívať. Navyše máte možnosť využiť aktuálnu promo akciu, počas ktorej poskytnete jednu 25 dolárovú pôžičku zadarmo – vás nebude stáť skutočne ani cent a vami zvolená osoba naozaj dostane túto pôžičku. (Financie na promo sú zo zdrojov sponzorov, ktorým sa následne pôžička vráti.) Je to veľmi dobrý spôsob, ako si vyskúšať kúpu toho, čo označujem ako dobrý pocit. Vedomie, že za mojich pár kliknutí dokáže 47 ročná matka troch detí z Libanonu rozvíjať svoj obchod s oblečením pre miestnu komunitu, sa inak označiť nedá. Na rozdiel od tradičných facebookových zdieľaní a klikačiek, kde zachraňuje naša tínedžerská komunita neexistujúce deti, tu má každý veriteľ detailný prehľad o poskytnutej pôžičke a celom progrese.

Aby som bol úprimný, najťažšie na celom postupe bol pre mňa výber osoby, ktorú som chcel podporiť. Keď sa človek začíta do profilov a snov, veľmi ťažko dokáže povedať, kto si zaslúži najviac. Napokon, ak máte odvahu, vyskúšajte sami (klik)..