Nebudem sa tajiť tým, že doby komunistického Česko-slovenska ma zaujímajú a ulietavam si na filmoch, knihách a príbehoch z tých časov. Nemyslím nostalgicky s dúfaním návratu, skôr faktograficky ma baví skúmať ako fungovala spoločnosť a režim. Preto som ihneď súhlasil s ponukou navštíviť v Bratislave únikovú hru zameranú na tému neslávne známej Štátnej bezpečnosti.

IMG_20151221_103224704

Brainteaslava je jednou z mnohých, ktorá vznikla v našom najhlavnejšom meste. Keďže je tu na výber z veľkého množstva aktivít, nemôžeme sa čudovať faktu, že sa jednotlivé escape roomy snažia odlíšiť niečim výnimočným.

Lokalita
Nájsť vhodnejšie miesto pre domácich aj turistov sa asi nedá. Na začiatku Obchodnej, kúsok od prezidenta aj všetkých možných dopravných uzlov. Hrá sa na hornom poschodí domu s viacerými firmami. V spojení s témou je to pekná ukážka toho, ako sa niektoré aktivity skryté pred očami verejnosti odohrávali priamo pod nosom.

Príbeh
Po pár návštevách roomov sa začiatky hry stanú trochu otrepané – room master vysvetlí pravidlá, zavrie za vami dvere, vy prechádzate hrou, komunikujete cez vysielačku atď. Tu si pekne postupne skladáte príbeh. Začínate v izbe so zaviazanými očami, postupne odhaľujete súvislosti, snažíte sa uniknúť skôr, než príde agent.

Náročnosť úloh
Úlohy sú tak akurát. Toto spojenie bytostne neznášam pri varení, lebo je príliš subjektívne, ale treba povedať, že riešiť sa dá slovensky aj anglicky, nie je potrebné poznať vopred nejaké miestne špeciality, ale pekne sa dajú odvodiť súvislosti. Jediná drobnosť a chybička krásy je v tom, že pár riešení je možných aj s vynechaním úloh – skrátka stačí mať šťastnú ruku.

Priestory a vybavenie
Všetci fanúšikovia VKV, kotúčových magnetofónov, prešivákov a podobných výdobytkov sem sa! Krása tejto miestnosti sa skrýva v detailoch, ktoré narušuje maximálne vedenie LAN siete (zjavne po predošlých prenajímateľoch priestorov). Inak tu nájdete všetko „klasické“, ochutnáte veci, ktoré ste možno nemali desať rokov, Word vymeníte za písací stroj.. No celé dobre :) Veľmi príjemný je tiež fakt, že ide o celý byt a teda nie len jednu miestnosť (čo nie je úplná samozrejmosť týchto hier, hoci to tak trochu očakávam).

12357170_1660469897545528_2366428582186022613_o

Stávka na tému tajnej komunistickej polície autorom hry vyšla. Téma, rekvizity, prevedenie – jednoducho všetko spolu hrá, úlohy sa vás nesnažia zničiť ale ani vám nič nedarujú. Pochvala tiež patrí room masterke, ktorá bola ochotná, sledovala našu hru a vedela vyhodnotiť čo a ako sme robili inak, čo nás spomaľovalo (ja a moje zlé diktovanie kódu, ktoré nás stálo možno miesto jedného z najrýchlejších tímov). A hoci som chvíľu váhal, či si nenechať rezervu do budúcnosti pre hru, ktorá bude tak dokonalá, že z nej nebudem chcieť ujsť, nemôžem inak ako konštatovať, že túto únikovku odporúča 10 tajných agentov z 10.