Microsoftu sa podarilo v mobilnom biznise to, čo málokomu, a síce spáchať trojnásobné harakiri s vecou, do ktorej musel vraziť neskutočné prachy. A to všetko napriek tomu, že mal pred sebou dva príklady úspešných platforiem iOS a Android.

Kamarádovia, ktorí ma poznáte, viete, že som bol dlhú dobu fanúšikom tejto platformy. Od prvého momentu, ako som držal v rukách Lumiu 800, so systémom Windows Phone 7. Design, jednoduchosť, podpora pre developerov, kvalitné zariadenia na trhu. Od pôvodných mobilných okien nazvaných ešte Windows Mobile (bacha na wording – Mobile vs. Phone) išlo o doslova skok o niekoľko rokov dopredu. Veď aj bol.

Prvé harakiri prišlo sotva pár mesiacov po uvedení prvých vlajkových lodí na trh – a síce, že aj tie drahšie kúsky nedostanú nikdy update na čerstvo ohlásený Windows 8. (Verziami na telefónoch sa Microsoft snažil imitovať desktopové verzie.) Prví skalní fanúšikovia zostali sklamaní, niektorí dali ďalšiu šancu.

Spolu s nástupom osmičkovej verzie sa začali objavovať aj lacnejšie i drahšie verzie (už aj tak na vtedajšie pomery lacných ale dobrých smartfónov), ktoré si získali svojich fanúšikov, dokonca aj medzi bežnými používateľmi. Paradoxne tak, ako bol Windows 8 na počítačoch nenávidený, tak v telefónoch svojich majiteľov predstavoval naozaj rýchly, stabilný a obľúbený systém. Ešte aj dnes nájdeme spokojných majiteľov týchto zariadení, ktorí sa až do teraz nemali moc na čo sťažovať.

Teda až na priepasť v počte dostupných aplikácií v store, ktoré často neobsiahli ani polovičnú funkčnosť ich súrodencov na zariadeniach so systémom iOS či Android. Vtedy potiahol Microsoft do útoku, uvoľnil celkom zaujímavo nastavené pravidlá pre publikovanie aplikácií a obsah store sa zmenil na čisté utrpenie pod závalom draho spoplatneného bullshitu. Ikonický príklad boli chytrálkovia, ktorí začali publikovať “aplikácie” zvučných mien, ktoré v horšom prípade akurát otvárali mobilnú webovú verziu nejakej služby, v nemenej horšom prípade obsahovali príručky na používanie týchto služieb. Ľudia sa tak často stretávali s javom, keď si zaplatili pár eur za mobilnú appku, ktorá nakoniec neprinášala žiadnu pridanú hodnotu. A väčší hráči v oblasti mobilných appiek sa začali postupne tejto plaftorme vyhýbať, lebo vypublikovať dobrú aplikáciu do prostredia plného buriny je nevďačná úloha. Druhý pokus o samovraždu sa pomaly rozbiehal až nasral prakticky každého, kto okolo týchto zariadení prešiel.

Definitívne bodky za Windows Phone prišli s nástupom “nečakanej” verzie 10. Spočiatku bol tento systém predstavovaný ako univerzálny pre desktopy, tablety i mobilné telefóny, ľuďom sa sľubovali hory doly stodoly (že pobežia iOS a Android appky, potom že pobežia Android appky, nakoniec nám ani tie natívne Windows binárky nešli ako sme dúfali) a uprostred toho sa v mobilnej divízii udiali veľké otrasy, odišli ľudia z kľúčových pozícií a každému bolo jasné, že toto utrpenie už dlho nepotrvá.

Hoci Microsoft nikdy oficiálne neohlásil opustenie tejto platformy, používateľom je to už istú dobu celkom jasné. Updaty sú skôr formalita, množstvo používateľov, ktorí prešli z Windows Phone 8 na 10 je podráždených z toho, čo všetko sa im podarilo na pôvodne dobre fungujúcom systéme pokaziť, zariadenia už takmer zmizli z trhu a dnes tu máme deň, keď oficiálne končí podpora posledného dobrého systému Windows Phone 8.1. Zariadenia budú fungovať, avšak budú čím ďalej zraniteľnejšie, store opúšťajú už aj poslední vývojári, ktorí sa snažili udržovať tých pár použiteľných aplikácií v dobrej kondičke a už to tam začína pripomínať také zvláštne pieskovisko, kde si Microsoft publikuje pár aplikácií a okolo neho behajú podvýživené napodobeniny toho, čo zvyšok mobilného sveta nazýva aplikáciami.

Za takýto koniec, ku ktorému svet Windows Phone už dlhšie spel, môžeme byť na druhú stranu Microsoftu vďační. Postupným vyhnívaním problémov a nasieraním aj toho mála používateľov, ktorých ešte majú, dospeli do štádia, keď snáď už nik nepovie, že mu bude Windows Phone chýbať.