Samozrejme, nebol by som to ja, keby išlo o pozvánku na klasickú párty – na to sa zrejme príliš dobre poznáme. Moja pozvánka je na niečo, čo už vopred označujem ako „akcia roka“ alebo „to“ miesto, kde sa menia životy ľudí. V malom, ale predsa.

Pred rokom ste si tu na mojom blogu mohli prečítať niečo ako chválospev na TEDx Bratislava, ktorého som sa vďaka agentúre MindShare mohol zúčastniť ako člen mediálnej úderky. Ako som sľúbil v zhrnutí, išlo o prvý aj posledný dojem z tej akcie a preto ju nebudem hodnotiť.

Spomeniem len, že to, čo TEDx Bratislava sľúbil, aj dodržal. Za rok sa stihol môj život otočiť o 359°. A urobil to tak nenápadne, že mu môžem len a len zatlieskať za dobrú prácu. Pretože aj keď sa mi nepodarilo hneď nabehnúť na vlnu jednej fotky denne a môj jedálniček stále zdobia aj potraviny, ktoré nespĺňajú definíciu „used to breath or grow from the Earth“ a súhrou udalostí sa mi nepodarilo zrealizovať ani nové koncepty vyučovania informatiky, môžem povedať, že otočka nastala. Tam, kde som to vôbec nečakal.

Poďme k pozvánke: už zajtra (v piatok, 5. 7. 2013) sa uskutoční ďalší ročník TEDx Bratislava. Miesta sú beznádejne vypredané, dobiehajú posledné súťaže no ak máte chuť naskočiť na vlnu myšlienok hodných šírenia, máte možnosť zúčastniť sa niektorej z viewing parties, ktorých zoznam nájdete na webe TEDx-u.

Prečo by ste mali? V prvom rade zrejme stretnete ľudí, ktorých ste v živote nevideli. A počas prestávok budete viac menej musieť komunikovať. Viem, že to môže byť pre niekoho hrôzostrašná predstava, ale ak to skúsite, veľmi pravdepodobne bude oproti vám stáť inšpiratívny človek. Nemusí byť vôbec z oblasti vášho pôsobenia. Nemusí vôbec vyzerať ako niekto, kto prišiel zmeniť váš život. Ale môže sa to stať. Rovnako, ako váš príbeh možno inšpiruje jeho.

Počas osláv príchodu vierozvestcov Konštantína a Metoda sa Slovenské národné divadlo zmení na úľ. Samozrejme, že sa s vami rád podelím so zážitkami z miesta činu (až po celej akcii, pretože počas prednášok je používanie techniky v publiku neželané), avšak ak chcete zažiť TEDx ducha na vlastnej koži, neváhajte a skúste sa pozrieť na niektorú párty.

P.S.: Ak by ste to naozaj nestíhali, na webe bude dostupný aj live stream. Ale vyskúšal som oboje, nedá sa porovnať.