To ste nepočuli ešte, čo sa stalo v našom meste… Rozbehol sa predvolebný boj o poslanecké kreslá a tiež o stoličku primátora žiliny. Popri tom sa otvorili nejaké obchodné a shopping centrá (to nie je podľa niektorých to isté), ochromila doprava a definitívne pochovala časť histórie. A dokonca v tom nemal priamo prsty ani najroduvernejší tankista. žilinčanov prosím, aby otvorili oči a cezpoľných aspoň trochu utešujem, že na tom možno ešte nie sú tak zle…

Zopár fotiek, namiesto dlhých viet. Len krátke komentáre, nech sa páči:


V centre žiliny na (zo všetkých fotiek známych) Farských schodoch stála Stará fara (odkiaľ asi zobrali tie schody meno…). Veľmi lukratívne miesto.


Pohľad na toto centrum, ktoré bolo (a je) ústredným bodom života v meste sa dal považovať za celkom príjemný. Dýchal historickými tvarmi a objektami.


Jedného dňa sa „ktosi“ rozhodol postaviť tu shopping center. Také to obludárium na míňanie peňazí, ako keby sme ich mali všetci nazvyš. A tak v noci (bez zbytočných svedkov) nastúpila ťažká technika a národnú kultúrnu pamiatku (áno, dobre čítate) v mestskej pamiatkovej rezervácii (stále dobre čítate) zrovnala so zemou.


Razom sa príjemný pohľad premenil na niečo neopísateľné. (porovnajte s druhým záberom v článku)

Zastavenie č. 1: Kontrolná otázka
Hádajte, ako vysvetlil primátor Harman to, čo sa stalo s farou?

Riešenie nájdete v tomto videu, kde obhajoval pred verejnosťou skutočne „kvalitnými argumentami“. Osobitne odporúčam pasáž o tom, aké povolenie vydal.

Záznam vznikol v roku 2008. Teraz pomaly končí 2010 a teda prišla doba na konfrontáciu s realitou:


Toto je miesto, kde stála fara. Neviem ako vy, ja ju tu nevidím. Aktuálne sa tam nachádzajú svietiace sane.

Okrem iného:


Hlinkove námestie malo kedysi aj zelené prvky. Nepatrné, no predsa.


Shopping center však potrebuje vjazd pre zásobovanie. (Opäť čítate dobre, áno, zásobovanie.) Tak jednoducho stromy presadíme niekam, kde ich treba viac: do lesa pri Vodnom diele. Napĺňame tak ľudovú slovesnosť do bodky: nosíme drevo do lesa.


Namiesto sochy „otca národa“ a parku tu teda dnes máme ešte rozostavaný vstup a zozadu vjazd pre zásobovanie. Kamióny priamo na historickom žilinskom námestí. Mňam!

A viete že žilina mala aj svoj hrad?


Ȉerstvo objavený vzácny kus histórie.

Skúste hádať, čo stojí na jeho mieste teraz…

Fotky mám zo skvelej stránky Zilina-Gallery.sk

Ȉlánok šírte medzi ostatnými a ak chcete, dajte mu hlas na vybrali.sme.sk. Ďakujem.