Na Slovensko zavítal nový mobilný operátor. No, nový ako nový. Swan tu už bol, Pošta tu už bola. Po veľmi rozporuplnom prijatí na tlačovej konferencii som sa rozhodol vyskúšať tieto služby osobne. A už vopred musím povedať, že som bol v mnohom prekvapený. Dobrým aj zlým.

Prvý dojem po rozhodnutí vyskúšať služby 4ky ma očaril. Prišiel som na hlavnú poštu v Žiline, hneď sa ma ujala prvá pracovníčka za prepážkou (napriek tomu, že nemala označenie 4ka, ako iné okienka) a všetky formality (občiansky preukaz, iný kontakt máte?, tuto podpíšte) vybavila subjektívne rýchlejšie, než bežní pracovníci iných operátorov. Spätne ma to neprekvapuje, pri bežnej práci na pošte sú zrejme rýchlo vybavení zákazníci klasika. Odchádzal som silno spokojný, s kartou a zmluvou v ruke. Až vo dverách som sa dozvedel, že som vlastne prvý, kto si túto kartu prišiel kúpiť.

V obálke s kartou vás čaká klasika: informácie o kontaktných číslach, PIN, PUK a SIM karta, ktorú si viete vylomiť do všetkých troch používaných rozmerov (štandard, mikro aj nano). Jeden dojem, ktorý vo mne zanechala obálka je grafika. Neviem, kto ju robil, ale motív sa mi vzhľadom na cielenú komunikáciu „slovenský operátor“ celkom páči.

IMG_20151005_091347378

Karty kúpené priamo na pošte sú aktivované ihneď. Takže jediné, čo stačilo pre využívanie základných služieb, bolo vložiť kartu a zadať PIN. Horšie to bolo s použitím internetu, Windows Phone si nevedel prebrať nastavenia APN. Neviem, či bola chyba na strane operátora alebo systému, každopádne všetci, ktorí sa budete pokúšať o pripojenie, vytvorte si APN prístupový bod „internet“. (nájdené na stránke Swanu, 4ka to nehovorí dá sa k tomu dohrabať aj na webe 4ky, keď viete, aké kúzelné slovíčka „apn“ hľadať).

Od tohto momentu sa začal môj dojem z nového operátora klesať. Začnime využitím ponuky balíčka 1 GB internetu cez LTE za 1 euro. Krása! Takúto cenu som si naposledy vybojoval u ružového, keď som mesiac opakovane kričal do telefónu, že ja nechcem paušál s voľnými minútami ale s veľkým objemom dát a nebudem zaň platiť 35 mesačne. Každopádne späť ku 4ke. Na internete som nenašiel žiadnu magickú SMS, ktorú postačí zaslať, z kreditu uhryzne euro a balíček bude aktívny. Nasledovalo teda volanie na zákaznícku linku. Na nej ma skoro jeblo, pretože, no vypočujte si sami..

Neviem, kto si myslí, že je dobré v zákazníkovi zvýšiť pred spojením s operátorom hladinu adrenalínu v krvi, ale verte mi, vôbec mi to neprišlo vtipné. Po chvíli ticha vám niekto zakašle do slúchadla (v telefóne to počuť výraznejšie), podskočil som asi meter. Najmä na linku primárne volajú ľudia, ktorí chcú riešiť nejaký problém. Nasrať.

Horšie to však bolo neskôr. Čakanie na operátora sa natiahlo na desať minút, čo mohli predpokladať a posilniť callcentrum. Najväčšia bomba ma však čakala v momente, ako som sa dozvedel, že balíčky je možné aktivovať iba osobne na pošte. Áno, osobne na pošte. V pracovných hodinách.

Tak hurá, tentoraz vyskúšať nejakú okrajovú pobočku, či tam budú rovnako pripravení, ako na hlavnej pošte. Vybavenie pri ktoromkoľvek okienku sa nekonalo, musel som počkať na vybavenie pri okienku, kde riešili produkty Poštovej banky, kam ma nasmerovali ostatné pracovníčky. A popri vybavovaní mojej požiadavky okolo behal manažér v košieľke a urgoval pani, aby prioritne vybavila nejaký telefonát. To som ešte nevidel nikde.

IMG_20151005_091321615

Finálne prekvapenie prišlo v momente, ako som mal aktivovať balíček. Suma 1 euro sa totiž neodráta z kreditu priamo, ale platí sa v hotovosti na mieste. O toto jedno euro vám dobijú kredit a hneď aj aktivujú balík. Ani toto som ešte nevidel nikde. (pre úplnosť, tieto veci sa vraj dajú vybaviť aj v eshope, ten ma však privítal oznamom, že áno, trafil som adresu a niekedy tu aj niečo bude, ale teraz mám ísť na poštu..)

Posledný klinec do pomyselnej rakvy prišiel po celodňovom lovení rýchleho internetu. V Žiline sa zjavne nekoná. A ak áno, rád by som vedel kde. Pretože som prešiel sídliská (Solinky, Hájik), celé centrum, okrajové časti… a nič. Edge! Je síce pekné, že nie som v národnom roamingu (ktorého som sa dočkal pri vstupe do akejkoľvek budovy, či to bol AuPark, Artfórum alebo skrátka doma), ale v roku 2015 mať download slabých 20 kb/s a upload sa v každom druhom prípade ani nepodarí otestovať – to už je dosť silné espresso. Navyše táto „rýchlosť“ sa prejavuje aj „fungovaním“ aplikácií, ktoré vyhlásia skôr, že pripojenie k internetu nemajú, lebo timeoutovalo spojenie.

Zhrnuté a podčiarknuté: 4ka mala možnosť prísť na trh s ponukou, ktorá posadí. Brand a materiálna pripravenosť je u mňa za jedna, kvalita služieb, štyri mínus a to som privrel všetky oči. Hovory super, SMSky jakbysmet, ale tie dáta. Spojenie so Swanom malo potenciál. Premrhali ho a preto priliali olej do ohňa každého hejtera, ktorý mal X iných dôvodov prečo nenávidieť 4ku ešte pred spustením predaja.


Update 5.10.2015 19:52
Po dvoch hodinách strávených na live-chate som sa dozvedel kľúčovú informáciu ohľadom konektivity, ktorú „zabudli“ oznámiť zákazníkom. 4ka prevádzkuje len 2G alebo 4G sieť, čo v praxi znamená, že ak nemáte zariadenia podporujúce LTE, ale „len“ klasické 3G siete (vrátane HSDPA a podobných), máte smolu, viac ako EDGE nedostanete. Súčasne však nemajú problém zariadenia nepodporujúce rýchlu sieť sami predávať. Pracovník supportu ma jednoducho vyhodil z konverzácie. Začali ste dobre. Jop, máme potvrdené, je to naozaj slovenský operátor.