… mám u teba vedený účet už niekoľko rokov. Presnejšie, bol to môj prvý účet v banke, ktorý som, ako ešte relatívne mladý fagan založil s otcom, keď som sa prvýkrát pustil do toho, čo niektorí nazývajú zárobková činnosť. Vtedy – prihliadnuc na ponúkané služby a „rodové následníctvo“ som zvolil práve teba. A práve ty si po dlhú dobu bola tá, ktorá spravovala moje financie.

Medzi časom náš vzťah prešiel rôznymi štádiami. Moja gymnaziálna trieda si u teba zriadila účet, kde si odkladala prachy na stužkovú. Ja som si vyskúšal, aké peripetie so sebou obnáša vo vyspelom svete tak jednoduchá vec ako preplatenie šeku (to čo vypisujú všetci v amerických filmoch a nie sú to poštové poukážky) vlastného klienta.

Zatiaľ som skúšal aj študentské ponuky v iných bankách. Ale súc viazaný „vreckovým“ a výplatami na tento – prvý & stály účet, som trpel aj vďačné účtovanie poplatkov, ktoré som mal v iných bankách zadarmo. Posledné mesiace však neboli pre naše kamarátske vzťahy najlepšie.

Prišiel som s tým, že moja platobná karta nefunguje. Hej, podal som ju v predajni a predstav si, tá potvora POS terminál nie a nie vykonať serióznu transakciu. Ty, banka, si mi odporučila, nech počkám, kým mi zašleš o pár mesiacov novú v rámci pravidelného obnovenia po expirácii starej karty.

Nerád to hovorím, ale posledný rok – dva som ti dosť neverný. Väčšinu výplat si nechávam posielať do inej banky, ktorej služby využívam o to viac, o koľko viac mi v balíku poskytujú. Hej, také na pohľad jednoduché veci, ako napríklad platba kartou cez internet či aspoň poriadne fungujúci internetbanking. Ale to majú mladí radi. Aj ja. Ani nevieš, ako príjemné mi vždy bolo, keď som sa pokúšal odhlásiť z ib a len „vďaka“ tomu, že som používal alternatívny (=noIE) prehliadač (=Operu), tlačítko Odhlásiť zostávalo mČ tve. Ako by som na tvojom príklade vysvetľoval základné návyky bezpečného používania internetu, netuším.

Ako mnohé teenagerské vzťahy, aj tento náš pochovala SMSka. (Ȉakal niekto niečo iné?) Dnes si mi ráno napísala, keď som sa (ako správny mladý na konci prázdnin) zbieral z postele s neochotou a plný šťavnatých slov na fakt, že aj pracovať treba po veselej noci. A ty vieš dobre čo si mi napísala!

Je koniec, moja drahá! Dnes mi napíšeš, že od zajtra (!) mi poplatok dvíhaš a hotovo!? Popri písaní tohto výlevu vybavujem u ekonómky v práci posielanie výplat k tej, s ktorou som ťa už dlho podvádzal. Lebo hoci je staršia a serióznejšia a, narovinu, vie ma dostať do varu skutočne kreatívnymi spôsobmi (ktoré jej možno raz budem vyčítať), aspoň viem, koľko jej zaplatím.

Dúfam, že budeš rešpektovať moje rozhodnutie aj to, že odteraz všetky liebesbriefy ponúkajúce výhodné úvery a podobné vyznania lásky a vernosti skončia v koši. O pár dní, ako býva zvykom, prídem a donesiem ti to, čo si mi ponúkla. Zruším zmluvu, vrátim ti darček (kartu) a zabudnem. Tak ako ty. Na rešpektovanie mladých, ktorí sa neradi nechávajú zdierať.

Tak sa maj a posielam bozk na rozlúčku