Sú články, ktorých úvod sa píše ťažšie než aktuálne prebiehajúca maturitná téma. Zomrel Sir Terry Pratchett, človek, ktorého ste veľmi pravdepodobne nestretli. Ani ja. Napriek tomu mám pocit, že odišiel niekto, kto zabával a formoval milióny. Spisovateľ, pri ktorom žáner fantasy dostal silný argument za.

„Give a man a fire and he’s warm for a day,
but set fire to him and he’s warm for the rest of his life.“

Ak sa pozriem spätne na moje „začiatky“ s jeho tvorbou, spomínam si na základnú školu. Spolužiaci boli na lyžiarskom, ja (drevo) som sedel s mladšími ročníkmi, pretože ma nemali kam odložiť, a čítal jednu z Terryho knižiek. Nepísal komplikovane, práve naopak, aj ako siedmak som rozumel. Prekvapila ma však reakcia učiteľky angličtiny, ktorá zobrala knihu do rúk a cez okuliare na mňa vrhla asi najprekvapenejší výraz, aký som za celý život videl. Nechápala, ako som sa dostal k takejto literatúre. Nechápal som, čo je na tom nepochopiteľné.

Niekoľko rokov neskôr som porozumel – v anglickej literatúre je Terry Pratchett hotový Hviezdoslav. Len s tým, rozdielom, že sa to aj dá čítať. (Sorry, ale verše „čo mrcha svet v nás skvári, zmorí, // zrak jeho urknul, zmámila // lož, ohlušila presila“ sú dobré ako jazykolam alebo podklad na neprelomiteľné heslo.) Neviem, či decká v Anglicku súťažia v niečom ako „Pratchettov Beaconsfield“, ale rozhodne by podľa mňa stálo za pokus vyskúšať recitáciu na veľkej korytnačke.

Ak ste niekedy počuli termín „plochozem“, vychádzal z pera tohto spisovateľa. O tomto svete napísal desiatky knižiek, posledná vyjde už po jeho smrti. Známy sa stal najmä pre svoj osobitný štýl a mňa osobne si získal iróniou, ktorá neurážala, len podpichovala. V dobrom. Skrátka typický britský humor vás buď na smrť urazí, alebo si ho zamilujete.

„Just erotic. Nothing kinky.
It’s the difference between using a feather and using a chicken.“

Sir Terry Pratchett bol tiež veľkým fanúšikom počítačov. Technológie, ako ich poznáme my dnes, často tvorili súčasť jeho fantasy románov. Často napríklad spomínal sústavu klikacích semafórov, ktoré dokázali prenášať správu rýchlosťou svetla. Princípom je to niečo ako telegraf (pamätníci vedia), alebo v modernejšom ponímaní, internet (už aj nepamätníci vedia).

„A man is not dead while his name is still spoken.“

Keď zomrela jedna z postáv, jej meno vyslali v duchu predošlého citátu s prívlastkom GNU, aby zostala spomienka na ňu navždy živá. Preto aj ITčkári po celom svete prišli s iniciatívou GNU Terry Pratchett (gnuterrypratchett.com), ktorá bude jeho meno šíriť internetom navždy. Hlavičkami HTTP protokolu, mailu, sociálnymi sieťami. Potichu a nenápadne, len občas pripomenie veľkého človeka.

Namiesto RIP teda o niečo veselšie: GNU Terry Pratchett.