Ȉas sa priblížil. Veľmi. Niektorí už zajtra budú skladať prvú polovicu vraj skúšky dospelosti. A ako vždy je otázkou, aké témy asi zajtra zaznejú zo Slovenského rozhlasu, či objavia sa na stránkach ministerstva, pedagogického ústavu a všemožne inde.

Maturoval som pred rokom a preto si ešte celkom čerstvo spomínam na tie moje chvíle. O tomto čase som sedel za počítačom a obliehal Pokec a Google hľadajúc, či náhodou neuniknú nejaké testy, ako to bolo dobrým zvykom úradníkov počas predošlých rokov. Ponuka bola veru široká, no ani jeden z autorov „falošných“ testov sa netrafil do zadaní, ktoré predo mňa položili na druhý deň.

Keby som bol skutočne kurva, tak teraz naštartujem Word, hodím do pozadia podobné prvky, aké som videl na teste minulý rok (čiarové kódy, grafický štýl, …), vyberiem náhodne nejaké otázky z príručiek typu Zmaturuj zo slovenského / anglického / nemeckého jazyka či matematiky a o dve hodiny mäsožravým študentom podhodím „uniknuté“ PDFko s odfotenými zajtrajšími testami. Som?

Nie. Ja radšej poradím tým, čo pomohlo mne. Neboli to žiadne „zaručené“ testy ani zverejnené témy slohových prác, ktoré „isto budú“. Priatelia: kašlite už teraz na to. Zbytočne sa vyčerpáte. Učiť sa deň pred takouto skúškou, kde máte preukázať výsledky dlhodobého vzdelávania je čistý nezmysel a jediný efekt, ktorý vám to prinesie, bude zajtrajšia „nevysvetliteľná“ únava a z nej prameniaci nižší výkon.

Choďte na pivo. Jedno! Alebo ešte zoberte loptu a s kamošmi si trochu zakopte v telocvični. Zoberte priateľku do kina. Vyložte si nohy a zapnite telku. (Len preboha nie správy! Bude tam zmienka o maturite!) Relaxujte. A hlavne: dobre sa vyspite. Zajtra budete tú energiu potrebovať oveľa viac, ako dnes pri vynakladaní úsilia na aj tak bezvýznamné stresovanie sa a hľadanie falošných testov.

Chápem vás, nie je to ľahké. Učitelia dookola (už štyri roky, ale najmä v posledných týždňoch) opakovali naučenú mantru o maturite ako strašiakovi. Starší kamoši, ktorí „to už majú za sebou“ zas zľahčujú situáciu vyhláseniami, že to bola formalita. Nebola. Formalita je podpísanie protokolu o maturitnej skúške, nie skúška samotná. Ale rovnako to nie je vec, pre ktorú sa oplatí preháňať. Zajtra odovzdáte texty a neskôr svoje slohové práce a vrátite sa domov. Potom čo? Ticho. Pre niektorých príprava na ďalší deň, cudzí jazyk, matematiku… Opäť zbytočná.

Zajtra si zoberte viac pier (podľa Murphyho zákonov prestane písať v najnevhodnejšom momente a nie je to ospravedlnenka za nedokončený sloh) a niečo sladké. Nielen že to produkuje „hormóny šťastia“, ale funguje to aj ako celkom vhodné placebo. Ak potrebujete imaginárnu podporu energy drinkov, tak voľte značky, pri ktorých vás nepreženie. Sú momenty, keď vám opustenie miestnosti neumožnia. Najviac energie si ale doneste v sebe samom. Externé napájanie je núdzové riešenie.

Nakoniec najpodstatnejšia vec: doneste si seba. Svoj rozum. Prešli ste štyrmi rokmi prípravy a začínate skladať skúšky podobne, ako ticíce študentov pred vami. Niektorí sa poznáme osobne a keďže dnes som (opäť) prišiel o možnosť povedať vám to do očí, prajem vám, moji drahí, múdrosť, ktorá Vás bude sprevádzať nielen touto skúškou.