„…po rokovaní vlády Mikolaj uviedol, že pre Slovensko je veľkým úspechom, že bude po prvý raz v histórii hostiť golfový turnaj The Ladies European Tour (LET). Je totiž presvedčený, že ak nezachytíme trendy v tomto športe, tak budeme na chvoste.“ Takúto potešujúcu správu sme si mohli prečítať nedávno od TASR. Pravdu má, veru, ak nezachytíme trendy, budeme na chvoste. A nielen golfovom.

Narovinu: šľakmaidetrafiť, keď počúvam reči našich zemepánov o tom, aké je potrebné investovať peniaze do tak zbytočných projektov. Ohendá prišla prvá dáma s nápadom zaviesť na základných školách výuku golfu. Neviem ako vy, dnes som videl časť hodiny telesnej výchovy a stredobodom záujmu bolo kopanie do basketbalovej lopty. Hrôza pomyslieť, dať im do ruky palice. Kovové… Ale nie o tom som chcel.

Rezort školstva akoby úplne zabudol na svoju prapodstatu, ktorou je vzdelávanie. ȁno, to má byť všestranné. ȁno, má ponúkať domasedom možnosti športového vyžitia a budúcim Beckhamom schopnosť spočítať si hodnotu nákupu. (O úspešnosti sa nebavme.) Stále mi však hlavou lieta jedna otázka, ktorú by som zrejme pri stretnutí s ministrom asi nevládal v sebe udusiť: prečo kurva ideme dotovať golf, keď školy nemajú ani učebnice? A nie golfu! Matematiky, slovenčiny, geografie, dejepisu, biológie, atď.. atď.. atď..

To, že sa urobila reforma na kolene je známe asi všetkým. Rovnako tak ako fakt, že táto bola „nežná“, lebo sa v podstate zmenil len spôsob zápisu pôvodných plánov do nových tabuliek vo Worde, ktoré sú teraz komplikovanejšie. A tiež sa prehádzalo učivo medzi ročníkmi, vďaka čomu príde učiteľka angličtiny za slovenčinárkou: mám ich učiť podmet a predmet vo vete, lenže oni tomu ešte nechápu – to ste nebrali? (No tipnite si… tipnite…)

Ministrovi záleží na zachytávaní trendov, aby sme neboli na chvoste. Pozitívum. No dobré by bolo, keby chcel zachytiť aj trend vzdelania a múdrosti, lebo hoci sa decká budú vedieť oháňať palicou, knihu (tlačenú či elektronickú) budú považovať sa archaické sci-fi.