V pondelok sa začne na Slovensku oficiálne predávať dvojica telefónov produktovej rady Lumia od fínskej Nokie. Modely 710 a 800 vybavené 1,4 GHz procesorom a najmä systémom Windows Phone vo verzii 7.5 vzbudzujú záujem širokého okolia. Ja som od spoločnosti Nokia Slovensko dostal na test Lumiu 800, preto prinášam moje prvé dojmy.

Ȉo držíte v ruke?

Po rozbalení a sprevádzkovaní mobilu vám zostane v ruke 152 gramový kus (aj so silikónovým krytom v štandardnom balení), ktorý je však na pocit porovnateľný so staršími mobilmi s dvojtretinovou váhou. Telo tohto telefónu pôsobí serióznym dojmom, je jednoliate, takže mobil nevČ zga a znižuje sa šanca na odlomenie kúskov plastu.

Telefón používa mini SIM karty, preto myslite na to (ak váš operátor nemyslí), keď budete hľadať kam strčiť kartu zo starého telefónu. Slot na pamäťové karty nehľadajte – nie je tam. Aj keď z úst niektorých „kolegov“ zazneli výhrady týmto smerom, my, ktorí sme sa naučili žiť s iZariadeniami skrátka také veci ako pamäťové karty neriešime. Nechýbajú mi a osobne nepoznám nikoho, kto by bol zaťažený na ukladanie dát na kartu namiesto pamäte telefónu. Používatelia chcú jedno – mať niečo uložené v mobile. Ktorý kus hardvéru to zariadi je, úprimne, zbytočný flamewar.

Ak si niečo všimnete na tomto prístroji, je to rozhodne AMOLED display s tvarovaným sklom zapusteným do konštrukcie telefónu. Farby sú skutočne svieže a použitá technológia sľubuje dobrú čitateľnosť aj v slnečnom počasí. Toto som dnes nemohol empiricky overiť, keďže aprílové počasie prinieslo mix všetkého, len extrémneho slnka nie. V spodnej časti displeja sa nachádzajú tri dotykové tlačidlá určené na navigáciu (späť), zobrazenie home screenu a na vyhľadávanie (predvolený je, ako inak, Bing od Microsoftu). Mierne komplikácie mi prináša fakt, že tieto tlačidlá nie sú nijak hmatateľne oddelené, takže zo začiatku stláčate nevedomky všetko, čo vám príde pod ruku. (Vďaka tomu som vyslovil prvú ne-pozitívnu vetu priamo pri preberaní: „Prečo som v Burundi?“)

Aby som uzavrel fyzickú stránku tohto mobilu, spomeniem fotoaparát. Tomuto prístroju nadelili 8 Mpix s objektívom Carl Zeiss a LED bleskom. Rozhodne s týmto mobilom nebudete fotiť reportážne zábery pre National Geographic, no pre rýchle zachytenie nejakého momentu plne postačí. Produkuje tiež video s rozlíšením 720p pri 30 fps. Osobne ma viac zaujal prototyp 41 Mpix fotoaparátu modelu 808, ktorý sme si mohli pozrieť, poťažkať, pohladkať ale nekČ miť a nefotiť. Veď… nebude dlho trvať, kým sa objaví vonku.

Konečne symbióza

Osobne nemám moc v láske mobilné operačné systémy od Microsoftu, doposiaľ na mňa pôsobili depresívne a najmä nesúrodo. Možno daň za snahu byť nainštalovaný vždy a všade (teraz má v rukách tohto čierneho petra Android), v konečnom dôsledku to však bol chaos, ktorý vládol v rukách ľudí so staršími verziami. Nokia Lumia 800 má predinštalovaný Windows Phone 7.5 a už na prvý pohľad je viditeľná spolupráca Microsoftu s Nokiou. Možnosti telefónu aj dizajn sú v súlade so softvérom. Inak povedané, týmto spojením sa podarilo vytvoriť to, čo má Apple od prvých iPhonov – funkčnú filozofiu celého mobilného zariadenia, z ktorého má profit najmä používateľ (a nerieši denno-denne nastavenia, chyby, detaily,…)

Aplikácie dostali spoločný „dizajnmanuál“, v rámci ktorého si treba predstaviť ich jednotlivé obrazovky ako časti naukladané horizontálne vedľa seba. Listujeme preto do strán a nie vertikálne. Nič ťažké na preučenie sa, na tento princíp sa dá prísť po prvých sekundách práce s telefónom. (Aby som bol úprimný, toto bola jedna z vecí, ktorých som sa obával pri čítaní iných opisov.)

Ȉo u mňa potrvá nejaký čas, je ovládanie klávesnice. Samozrejme, nemôžem čakať, že chytím nový mobil a všetko pôjde hladko, no bez predošlej skúsenosti bolo pre mňa riešenie tlačidiel klávesnice iPhone „príjemnejšie“ a pri krátkych textoch som nerobil mnoho preklepov.

Ak mi niečo po prvom dni naozaj prekáža, je to (na prvý pohľad) nejednoznačnosť ikôn akcií – neviete, čo sa stane, kým to neskúsite.. a potom môže byť neskoro. Mne sa preto podarilo úplne nevedomky vytáčať rôzne telefónne čísla (ak som niekoho cez deň vyrušil, ospravedlňujem sa) alebo odosielať tweety bez obsahu. Keďže som podobné prázdne správy videl aj u iných recenzentov, nebudem s týmto pocitom asi sám.

Zhrnutý a podčiarknutý prvý deň

– Nokia s Microsoftom urobili dizajnovo pekný a funkčne prepracovaný produkt
– nesnaží sa poraziť iPhone (vďaka bohu!) ale ponúka slušnú alternatívu
– voči hardvéru sa nedá veľa namietať, celkový pocit je príjemný
– trochu ma prekvapila zvýšená teplota zadnej časti pri bežných úlohách, sľúbený update systému by to mal riešiť
– pohľad na display stojí za hriech
– systém prakticky „žije“ – stále sa v ňom niečo hýbe, informuje o dianí na sociálnych sieťach, z telefónu sa stáva viac sociálny nástroj ako telefónny prístroj
– to si všimnete aj na integrácii IM správ s bežnými SMSkami a podobným obsahom
– rovnako si všimnete integráciu produktov Microsoftu – tie sú prakticky bezchybné
– osobne si však neviem predstaviť, ako vo Worde v mobile upravujem bakalárku (možno som len stará škola…)

Viac o samotných aplikáciách, používaní prostredia a prípadných chybách prinesiem čoskoro. Prvý dojem tento telefón rozhodne zanechal, pretože nejde o radový kus do produktového portfólia. Ak sa podarí udržať nastavený smer, budú najbližšie roky patriť triáde iOS – Android – Windows Phone. Môj názor je taký, že táto zdravá konkurencia všetkým len a len prospeje.