Pred mesiacom o takomto čase som zasnene hľadel na úchvatný display nového mobilu Nokia Lumia 800 a ako „nováčik“ premýšľal, čo tá krabička dokáže. štyri týždne ubehli naozaj rýchlo, preto tento mobil dostával u mňa zabrať podobne, ako ja sám, a teraz je myslím pravá chvíľa na ďalšie zhodnotenie zážitkov.

Displej vás neprestane baviť. Pozerať sa na tento telefón je zážitok sám o sebe a ani slnečné lúče mu nezabránia v tom, aby ukázal čo najjasnejšie farby. Nie som si istý, či ide o najčitateľnejší mobil pod Slnkom, ale zo všetkých mojich zariadení to rozhodne vyhral.

Ja ako človek závislý na GPS veciach každého druhu tiež musím pochváliť rýchlosť a presnosť, s akou vie tento telefón zameriať svoju pozíciu. Ako som zistil (o tom potom), prvá informácia z prístroja je väčšinou na kilometre vzdialená realite, no o sekundu či dve si dokáže prepočítať reálne miesto a poskytnúť pekné výsledky. V porovnaní s iPhonom je presnejší po 50 meraniach (tj. cca 20 sekúnd na vyhľadanie pozície) o 15 metrov.

Okrem GPS je mojím denným chlebom riešenie e-mailovej komunikácie, čo predpokladám patrí k životu každého, kto by si podobný mobil chcel kúpiť. Dlho som so sebou pre takého potreby nosil iPad, teraz sa stáva, že zostane pekne doma pri posteli a so mnou cestuje len Lumia. Mailový klient so združovaním účtov a vcelku jednoduchým nastavením pre najrôznejšiu paletu serverov ma naozaj baví. Momentálne by som nemenil za iný.

Každodennú rutinu zvyknem narušiť vlastnými strelenými nápadmi. Preto som sa tiež rozhodol, že keď mám možnosť nosiť pri sebe túto novinku, oprášim staré programátorské nadšenie a začnem vyvíjať aplikácie pre platformu Windows Phone 7. Na môj veľký šok je od prvotnej myšlienky k realizácii len skutočne krátka cesta. Registrácia developerského účtu na MSDN (pre študentov vysokých škôl zadarmo), stiahnutie SDK, predpripravené Visual Studio 2010 Express zadarmo a viac než intuitívne IDE pre vývoj spôsobilo u mňa malú osobnostnú pohromu – pár dní predtým som riešil tú istú situáciu (hurá idem programovať!) pre Android, ktorá ma presvedčila v tom, že by som mal radšej zobrať lopatu ako klávesnicu.

Smerom k vývoju aplikácii spievam len ódy a už teraz sa teším, keď moja prvá pripravená aplikácia bude zverejnená na Marketplace. Momentálne je v štádiu beta verzie, tesne pred finálnym „pustime to von“. Okrem toho je dokumentácia priamo od Microsoftu k vývoju niekde medzi IMPOSIBIRU a EPIC.

Ȉo ma na tomto telefóne sklamalo asi najviac, je princíp Windows Phone 7.5, ktorý nemá rád aplikácie bežiace na pozadí. Teda, pokiaľ nejde o niekoľko vyvolených, poväčšine z dielne Microsoftu. Ako ste si možno všimli v mojom predošlom článku, prípadne na Facebooku, vyrukoval som sám na seba s výzvou, že do štátnic (asi o mesiac) zhodím prebytočné kilá svedomito vypestované počas nocí pri písaní bakalárskej práce. Ako pravoverný ajťák k tomu samozrejme potrebujem hory elektroniky, realtime sledovanie štatistík, získavanie odznakov a neviem akú inú motiváciu ešte.

Všetky tieto moje úchylné chúťky doposiaľ plne uspokojoval Sports Tracker, ktorý bol kedysi veľký kamarát s Nokiou. Aplikácia sa nachádza v Marketplace, nie je problém ju používať, ale ak napríklad počas športovania (napr. dlhšia cyklotúra) prídete na chuť telefonickému hovoru alebo SMSkovaniu, tak veľmi ľahko stratíte zaznamenaný progres a aktuálne meranie prejdenej trate. Výnimku tvorí len záznam počas prijatého hovoru.. Nedokážete si ani predstaviť, ako hlboko do slovnej zásoby som zašiel, keď som na minútu zoskočil z bicykla a skúsil odpísať na dôležitý e-mail. Na druhú stranu, tento mobil nemôže byť dokonalý :)

Výdrž batérie ma nijak neoslnila ani nesklamala – už dlhšiu dobu som zvyknutý na to, že smartphone po príchode domov po celom dni ide na nabíjačku, Lumia bežne prežije dva dni v mojom vrecku, aj keď som v tomto smere príliš paranoidný a pohľad na indikátor v poslednej tretine beriem ako zvolanie „máš 5 minút a zrúti sa svet“. Nečakajte preto, že budete mobil používať týždeň v kuse bez nabitia, na druhú stranu s ním pokojne prežijete deň – dva bez zbytočného obmedzovania. Okrem toho má aj fajn funkciu v podobe šetrenia batérie tak, že cielene obmedzuje fungovanie aplikácií a sťahovanie dát na nevyhnutné minimum. V súrnych prípadoch veľmi vďačná vec.

Ak by som mal vysloviť nejaké želania, ktoré by vedeli tento telefón priblížiť v mojich očiach a vreckách k luxusu z nedávnych sci-fi filmov, bolo by to pridanie podpory pre aplikácie na pozadí, aby som mohol pokojne zaznamenávať svoje športové ehm.. výkony a pri tom sa nebáť chytiť mobil, aby náhodou systém neodpálil aplikáciu a k tomu, ako programátor, by som si poprosil sprístupnenie API k používaniu bluetooth a prístup ku správam (a notifikáciam, ľuďom, chatu, …). Po odstránení týchto nedostatkov bude moja najväčšia výhrada smerovať len k tomu, že týmto telefónom ľahko vzbudíte pozornosť okolia aj tam, kde si to možno neželáte. Ale to je vlastne dobre :D