Je to už 6 mesiacov, čo som si domov naradostený niesol krabicu s telefónom, ktorému som po dlhej dobe uveril, že by mohol zohrať zaujímavú úlohu na trhu a nasýtiť hlad po serióznom a poctivom kuse, ktorý sa síce nebude povaľovať v základoškolských laviciach, ale poskytne používateľovi niečo nové a pekné. Tých 6 mesiacov som nechával okolie skúšať, obchytávať, hodnotiť a porovnávať Lumiu 800 a teraz prišiel čas zhrnúť všetko dobré aj zlé.

Aby bolo jasné – tento článok už ani reklamou byť nemôže, pretože Lumia 800 sa vcelku rýchlo stala babičkou na trhu. Ale aj to rozoberieme neskôr. Pekne po poriadku..

Telo telefónu je sexi, ani po mesiacoch v mojom vrecku, pri športovaní a bežnom používaní (& 2 náhodných pádoch – tomu sa málokto vyhne pri mobile, ktorý používa) vyzerá mobil stále veľmi dobre, najviditeľnejšie známky používania sú len stopy po mojich prstoch na displeji :) Kryt USB konektora, ktorému som pôvodne predpovedal veľmi rýchly proces ešte stále drží a neodlomil sa. Aké sú v tom čary, netuším.

Po praktickej stránke sa dizajnu veľa vytknúť nedá. Reproduktor na spodnej hrane zabezpečí to, že nech otočíte mobil na stole akokoľvek, stále budete počuť jasný netlmený zvuk. Telefonovanie na hlasnom odposluchu je krásne pohodlné. Rovnako je skvelé umiestnenie konektoru pre slúchadlá hore, bezproblémovo môžete hodiť mobil do vrecka a nič vám nereže do stehna a neprirodzene netlačí. Umiestnenie fotoaparátu centrovane po šírke tiež ocenia všetci s hrubšími prstami – strčiť ich do záberu (ako mnohí poznáme z fotiek) je tu už umenie.

Ako dôkaz, že nič nie je dokonalé, považujem pri dizajne umiestnenie tlačidla na vypnutie telefónu, ktoré je na mieste, kde všetci praváci priložia palec počas hovoru. To síce počas hovoru nereaguje na zatlačenie automaticky, ale už som sa dostal do zvlášnej situácie, keď sa hovor prerušil a tlačidlo spolu s kontaktom s mojou tvárou vyhodnotilo pokyn ako vypnutie celého mobilu.

Väčšie vrásky na rozdiel od poctivého kusu hardvéru, na ktorý sme si u Nokie celkom zvykli, mi spôsobuje systém. Windows Phone považujem za dôstojného hráča na trhu (a verím mu natoľko, že sa preň učím vyvíjať aplikácie), avšak kroky Microsoftu považujem každým dňom za viac a viac zvláštnejšie.

V čase, keď sa do obchodov len pomaly dostávali mobily s Windows Phone 7.5 oznámil Microsoft uvedenie systému ôsmej generácie. To by nebol taký problém, keby nezačal tým, že aplikácie pre WP8 nebudú fungovať na zariadeniach s nižšou verziou. Takže zákazníci už vopred vedia, že tento mobil nebude mať dlhodobú softvérovú podporu. Keby sme sa rozprávali o radoch rokov, ako je to pri iZariadeniach, nehovorím. Tu však ide o mesiace, alebo miestami aj samotné dni. ȁno, aplikácie pre nižšie pobežia na vyššej verzii, ale každý programátor vie, že takáto podpora pri podstatných zmenách v samotnom jadre systému neprinesie veľa stability a rýchlosti.

Navyše donedávna vyzeralo partnerstvo Nokie a Microsoftu ako celkom príjemný vzťah, kde jeden vie ako robiť mobily, druhý systémy. Namiesto spojenia síl však prišlo zvláštne rozkmotrenie – Microsoft predstavil skvelý systém, Nokia skvelý hardvér, ale navzájom to moc neladilo. (Hovorím o Lumii 920, pre poriadok.) Prekvapenie prišlo v tesnom závese: Microsoft sa skamarátil s HTC, ktoré bolo na rozdiel od Nokie ochotné pomenovať rad telefónov ako Windows Phone (nemýliť si so systémom, podobnosť čisto nenáhodná). Mňa osobne to sklamalo, v Microsofte si mohli všimnúť, ako prelietavé je HTC čo sa systémov týka a že za posledné roky stratilo lesk, s ktorým sa kedysi zaslúžene hrdilo. Ale to je z inej rozprávkovej knižky…

ľudia majú s týmto systémom dva ideové problémy: prvý sa volá Windows (Phone) a druhý Internet Explorer. Microsoft si za toto vnímanie môže sám, ale po mesiacoch skúšania môžem smelo vyhlásiť, že systém aj prehliadač je na vysokej úrovni. Má svoje muchy, ako každý.

Windows Phone 7.5 je veľmi svižný, ani pol roka používania na ňom nezanechalo stopy čo sa týka rýchlosti a odozvy, stále je skvelá. V aplikáciach si často neupratujem, ale ešte sa mi nestalo, aby aplikácia zlyhala pre chybu v systéme. O tom, že je tento systém pedantný v smere k využívaniu pamäte, niet pochýb – každý, kto skúsil naprogramovať aj len obyčajný Hello world! pre WP vie, že sa optimalizuje všetko, čo sa dá. A systém dá veľa. Bod k dobru.

Keď premýšľam, aký podstatný problém som so samotným systémom riešil, tak si vždy spomeniem len na jeden. Ȉas. Neviem, aký génius navrhoval v tomto systéme počítanie času, ale zaslúžil by si po prstoch. Systémové hodiny doslova letia. Ak si dnes nastavím presný čas (na ktorom som závislý), tak viem, že o týždeň už bude niekoľko minút vpredu. Skúšal som neopravovať hodiny tri mesiace a rozdiel sa ukázal ako pekných 20 minút. šialenstvo.

Ešte väčšie šialenstvo pre programátorov je využitie času v aplikácii, kde nemáme nikdy istotu, že definovaná časová jednotka (napríklad 1 sekunda) naozaj trvala toľko, koľko mala. V istej fáze programovania odpočtu sa mi dokonca podarilo vyrobiť obyčajným odpočítavaním čísel nasledujúcu postupnosť: 5 3 4 2 0 1. To bol presne ten magický moment, keď kód bol teoreticky v poriadku a prakticky úplne napiču. (Jemnejšie slová na túto podporu času naozaj nemám.)

Zhrnuté a podčiarknuté je tento mobil už prekonaný mladšími bratmi a systém má trvanlivosť ako bolševik (rok.. maximálne dva). Narovinu: je to škoda. Pretože kus hardvéru je viac než slušný, systém je veľmi svižný a Nokia aj Microsoft na týchto veciach odviedli veľa dobrej práce. Chyby sa našli, ako na všetkom, ale nie neriešiteľné. Ȉierny Peter tak zostáva v rukách ľudí, ktorí riadia všetky tie procesy – pretože oni môžu vytvoriť skvelý produkt. Zatiaľ sa zjavne uspokojili s konštatovaním, že nemusia.