Tí, ktorí ma poznáte, iste už dobre viete, že sa pohybujem v novinárskej oblasti. Kedysi, ešte ako malý fagan, som si naivne myslel, že prezentované informácie sú pravda – veď, ako by mohol niekto napísať klamstvo. Načo by mu to bolo? Už som vyrástol, ale túžba po pravdivom informovaní vo mne zostala. A preto nemám rád TASR.

Dnes som si na žilina.sme.sk všimol článok „Festival Vysoké hory ponúkol 24 filmov a súborov fotografií“ od agentúry TASR. Nedalo mi neprečítať si správu o festivale, na ktorom som bol za toho nervózneho podivína (= technika pri projekcii). Spolu so zvukárom zo žilinskej Stanice (pozdravujem Andrej) sme tvorili celkom fajn tím a technicky vzali na plecia samotnú projekciu, techniku a s nimi spojené záležitosti.

Správa, ktorá vyzerá ako napísaná po samotnom festivale sumarizujúca „čo sa stalo“ obsahuje radu nezmyslov. Prvá vec: agentúra zaradila článok pre média do systému v takomto čase: 13/03/2010, 15:08:41. Podľa scenára bol vtedy festival približne vo svojej polovici, pričom v nej hovoria o ľuďoch, ktorí už majú vystúpenie za sebou, hoc podľa oficiálneho scenára mali prísť na rad až oveľa oveľa neskôr.

Nadpis ako taký klame: nie, festival neponúkol 24 filmov a súborov fotografií. Bolo ich 23. To by vedeli, keby tam boli na mieste, alebo sa informovali u organizátorov. V scenári je síce zaradených 24 príspevkov, no „vďaka“ technickej chybe a nedostatku času (to viete, nie každý dodržuje pridelený čas na prezentáciu) vypadol jeden blok. Zrovna aj ďalej v článku spomínaný, o Bolívii. Autor nepredstavil svoju cestu. Nedalo sa…

V článku nasledujú ódy na Pavla Barabáša, ktorý mal predstaviť svoje snímky. Na Facebooku som vyzval priateľov, že môžu hodiť do mňa kameňom, kto včera na tom festivale Pavla videl. Keby totiž prišiel, sedel by vedľa mňa, pri technike a projekcii, komentujúc svoje diela, ktoré sú (len tak mimochodom) veľmi inšpirujúce.

Napísať správu podľa pôvodných predpokladov je pekné. Išlo o malú akciu a tak je jasné, že TASR sa nebude podrobne zaujímať o detailné informovanie. Ȉo ak náhodou práve zo strechy niekde močí Slota na Maďarov? Je len toľko, nemám rád klamstvá.

Festival bol inak skvelý. Fajn atmosféra, príjemní ľudia, miestami veľmi prekvapivé zábery, odvážne videá. O rok znova, snáď už aj mediálne pravdivo. Ȉaro pravdy spočíva v detailoch.