Sedím si tak večer, posledný deň mojich prázdnin, pri počítači. Klasické rozpoloženie: jedným okom pripravujem články a sťažnosti, druhým sledujem čiernu kroniku (čítať: televízne spravodajstvo). Muž bodol otca, smutné. Vidieť to naozaj nemusím, preto podvedome siaham po prepínači realít s nevábnym menom Alt-Tab a zrak mi padá na novinky mojich vraj priateľov na Facebooku.

Emešká žilina ma pozýva na duel proti „multinárodnej“ (ako sami píšu) Dunajskej Strede. Takýto súboj som schopný sledovať len v prípade, že pôjde o stret Slota – Bugár. Takže aktuálne nič pre mňa, pokračujem nižšie, kde spozorniem. Vidím nejaké eurá. Prachy, money, bubáky, drobné, keše, papiere… Jednoduchý symbol €, pri ktorom spozornie asi každý :-) .

Dáka stránka, natriich, mi ponúka 20 € na nákup v Tescu, ak natriem najviac spoločností počas určeného času. Keby to bola súťaž maliarov – natieračov, poviem si: dobre, je kríza, platy idú dolu, kultúra bokom… Lenže tu ide o fórum. Pardón. O inštaláciu phpBB, ktorých na internete nájdete… no mrte veľa + 1. Inak v peknom zelenom šate, ako som zistil, vraj má korene v žiline.

Pravidelne počúvam ľudí, ktorí nemajú radi sťažnosti.sme.sk preto, že si tam môže ktokoľvek napísať čokoľvek a ohovoriť firmu. Tieto vyjadrenia u mňa najprv spôsobovali záchvaty smiechu, teraz je to lepšie, už ich viem ignorovať. Kto nevidel pozadie fungovania v redakcii, nevie, o čo ide. Naopak pri phpBB je to jasné. Skrátka sa na drzovku natierajú firmy.

Nejdem rozoberať morálny prínos, ekonomický prospech, vyzdvihovať svoje, haniť cudzie. Ja len niečo, na čo asi nepomysleli: aj ich budú žalovať. Preto radšej natieram chlieb maslom (je piatok, tak trochu pôstnejšie) a idem sa venovať tridsiatke čakajúcich žalospevov. Ak z nich vzíde publikovateľná čo i len tretina, budem rád. I keď to môžem aj teraz. Už len preto, že my ľuďom platiť nemusíme. (A to nie je samochvála, to je jednoduchý fakt.)