Nový minister kultúry má pred sebou niekoľko rozhodnutí, ktoré si ľudia možno všimnú. A ak nie, tak rozhodol zle. Pretože „verejnoprávnu“ telku, ktorá sa blíži svojmu dnu, už ignoruje kadekto. Do momentu, keď má (opäť) platiť za „službu verejnosti“.

Sledoval som počas prvých dní nedávne zasadnutie našej vlády, kde sa strhla zaujímavá diskusia k predloženému programovému vyhláseniu. Ako inak – niektorí politici (a političky) svojím prejavom zaujali a pobavili publikum nielen v sále, ale aj pred monitormi. Prečo monitormi – lebo na Slovensku sa nenašla televízia, ktorá by takúto (pre krajinu podstatnú vec) vysielala v priamom prenose, hoci by mohla.

Slúži ku cti Ta3 ako televízie a internetovým médiám, že pravidelne aktualizovali informácie. No vidieť tú show naživo bol aj tak lepší zážitok. Prečo to píšem – počas húževnatého prejavu našej najnárodnejšej učiteľky za mnou prišiel otec, pozrieť sa na… veď viete čo :-) . Celkom logicky zamieril k televízoru a začal prepínať programy. Markíza, Joj, Ta3, Stv1, Stv2, Stv3, … To nevysiela žiadna televízia prenos? Nuž, nevysiela.

Verejnoprávne máme tri. Náplňou nevieme zabezpečiť poriadne ani jednu. Ako inak si vysvetliť, že až v roku 2010 (!) prestávajú s vysielaním Drišlákovín a Senzusu (v reprízach) v prime-time? A aký program je verejnoprávnejší, než zasadnutie parlamentu, kde sa schvaľuje dokument smerujúci krajinu na najbližšie roky? Menovite z programu je to telenovela Divoký anjel, živá panoráma, Knieža liptovské či Vivat Beňovský!

Ako by popola na hlavu estévé nebolo dosť, preniká slovenskou verejnosťou ďalšia potešujúca novinka. Digi TV kúpila práva na televízne prenosy slovenskej futbalovej reprezentácie i Corgoň ligy. Ȉo to znamená je každému jasné – prenosy týchto zápasov uvidia len diváci priamo na štadióne alebo platiaci abonenti jedného zvelebeného káblového a satelitného operátora, ktorý nemá najkrajšiu povesť. A ani kvalitu signálu. (Hovorte si čo chcete, ale z vlastnej praxe a meraní má v našich končinách Digi približne 5x horší príjem ako alternatíva – Skylink.)

Nešťastný krok. Veľmi. Okrem toho, niektorí futbalisti sa správajú ako hovorcovia televíznej spoločnosti, keď hovoria, že fanúšikovia buď prídu na štadión, alebo si majú zaplatiť. Už vidím to prelievanie… Zopár nadšencov si Digi kúpi. Ostatní budú hľadať „nelegálne“ a nezabezpečené on-line prenosy na internete, podaktorí sa na sledovanie vykašlú.

Problémy sú nastolené – verejnoprávna dávno stratila punc svojej verejnoprávnosti. (Mala vôbec niekedy? Hmm…) A teraz stráca aj jeden druh programov, ktorý ju aspoň miestami dvíhal zo smutných čísel sledovanosti. Slovenskú reprezentáciu v televízii tak bude môcť vidieť asi 200 000 platiacich divákov (lebo Digi nedávno zmenila kódovanie na novú Nagru 3) – a nenahovárajme si, že všetci to budú pozerať.

Na záver hodina matematiky… Slovensko má cca 5 400 000 obyvateľov. Buďme optimisti a povedzme, že 60 % abonentov Digi TV prepne na priamy prenos futbalového zápasu našej repre. Koľko divákov bude sledovať výkony športovcov? Ešte stále je futbal hra pre všetkých?