Z vtipov poznáme smelé vyhlásenia o tom, že sa niekomu život obrátil o 360 stupňov, ideálne Celzia. Takýmito rečami často pripomenieme, že nejaká udalosť, nech sa zdá akokoľvek dôležitá, nemá žiadny dopad na naše životy. Presne to je opak efektu, ktorý už desiatky rokov generujú konferencie TED.

Technology, Entertainment, Design. Tri široké oblasti, ktoré sa stretávajú na jednom mieste. Konferenciu TED založili v roku 1984 a už niekoľko rokov sa pre svoju veľkosť poriada na Long Beach. Pozvaní rečníci sú vždy osobnosti – nie vyrysované telá účastníkov Hotela Paradise alebo vemenami zodraté ruky farmárov. Na tejto konferencii je možnosť vypočuť si myšlienky a nápady ľudí ako Bono, Bill Clinton alebo James Olivier.

Vo svete sa však organizujú aj nezávislé konferencie pod značkou TEDx. Na Slovensku sme prvý TEDx zažili v Prievidzi na mikro-evente TEDxPrievidza v roku 2009. O pár mesiacov neskôr sa vďaka nadšencom a dobrovoľníkom zorganizoval veľký event TEDxBratislava 2010, kde rozprával napríklad Martin Beťko o svojej ceste na škode 1000 MB okolo sveta, 12-ročná Stela Brix prezradila niečo o písaní svojej trilógie a Daniel Hevier poodhalil tajomstvá umenia kladenia otázok. Skrátka a jednoducho, už pri prvom TEDx Slovensko ukázalo možno verejne nenápadných no kreatívnych a inšpiratívnych ľudí, ktorí nekončia pri prvom úspechu a snažia sa rozvíjať veci ďalej. V roku 2011 sa pokračovalo nemenej intenzívnym tempom: úvahami, či vie o vás viac Facebook, Google alebo vaša mama, o úlohe a uplatnení streetstyle ako streetartu alebo poodhalením zákulisia vzniku úspešného portálu Sashe.sk.

Ak ste sa dostali až sem, gratulujem – väčšina TED Talkov má pre mňa zatiaľ nevysvetliteľnú schopnosť odlákať ľudí a motivovať k ďalšiemu sledovaniu záznamov v skutočne širokom archíve. Za odmenu prezradím, že už túto sobotu (26. 5. 2012) nás čaká TEDxBratislava 2012, na ktorom vďaka Mindshare Slovensko nebudem chýbať ani ja, ako člen „úderky“, ktorej úlohou bude informovať na sociálnych sieťach o aktuálnom priebehu a aj veciach, ktoré neuvidíte na kamere.

Tí, ktorí by radi videli konferenciu naživo, môžu prísť na niektorú z Viewing Parties organizovaných na rôznych miestach Slovenska, prípadne doma pri varení sobotného obedu si môžu otvoriť stránku TEDxBratislava.sk, kde si nájdete Live Stream.

Počítajte však s tým, že váš život sa otočí o 359°. Táto zmena nebude veľká, zatiaľ nebol zaznamenaný úkaz zjavného osvietenia, ale myšlienky, ktoré stoja za úvahu, vo vás pretrvajú dlho. A možno z nich raz vyrastie veľká vec. Dúfajme, že z nich raz vyrastie veľká vec…

P.S.: Nezabudnite na Twitteri sledovať hashtag #tedxbask so skutočne najčerstvejšími novinkami pred, počas aj po samotnom evente.

P.S.2: Kamaráti z Mediamatiky a kultúrneho dedičstva organizujú na žilinskej univerzite jednu Viewing Party. Príďte, neoľutujete.