Keď s kamošmi okolo tridsiatky riešite to, kde ste chytili Charmandera, niečo sa muselo stať. Niečo dostatočne veľké na to, aby sa dospelí ľudia vrátili späť v čase a začali oživovať spomienky na vlastné detstvo. Pokémoni sú späť a spôsobili rozruch veľkých rozmerov. Ako fanúšika geolokačných hier ma tento trend nemohol obísť, preto prinášam trochu detailnejší pohľad na hru, ako ju získať, nejaké tipy a podobne..

V skratke, čo sa stalo
Ak neviete, tak len krátka genéza: po dlhom vývoji spoločnosť Niantic uvoľnila novú hru pre mobilné telefóny Pokémon Go. V princípe ide o hru, ktorá vás núti pohybovať sa vonku, nie je to záchodová hra. Celkovo je idea jednoduchá: chodíte po reálnom svete so zapnutou hrou a hľadáte pokémonov či iné virtuálne predmety, ktoré na základe vašej lokácie zobrazuje hra na mobile. Pokémonov môžete trénovať, vylepšovať prípadne s nimi súperiť.

Herný svet
Mnohými mechanikami aj fungovaním pripomína táto hra svojho nenápadného predchodcu: hru Ingress, ktorou Google kedysi plánoval ohúriť svet. Nepodarilo sa, hra nadchla len úzky okruh hráčov, z ktorých sú mnohí doteraz verní tejto aktivite, no výrazne sa neposúva dopredu.

Svet v Pokémon Go je tvorený jednotlivými hráčmi, ktorí sa pohybujú na mape. Podklady v našej oblasti sú zjavne prebrané z Google máp a údaje v nich obsiahnuté hra používa na vytváranie herného prostredia a prvkov.

Prvou dôležitou časťou sú práve pokémoni. Tí sa vyskytujú na rôznych miestach. Ak poznáte trochu tento svet zo seriálu, tak viete, že sa delia na druhy (napr. vodné, elektrické, lietajúce atď). Podobne, ako zvieratá v reálnom svete, aj pokémoni sa vyskytujú najčastejšie vo svojom „prirodzenom“ prostredí. Preto nájdete v centrách miest Pidgyho (holuba) alebo Ratata (potkana), pri rieke zas môžete objaviť Squirtla (korytnačku) a podobne. Hra tak spája reálny svet s virtuálnym zážitkom. (Urobte verziu pre Microsoft HoloLens a uvidíte bandu geekov ako odrazu chodí.. všade.)

Ďalšími miestami sú v hre tzv. PokéStopy. Tento prvok je najviditeľnejším prebraním dát a konceptov zo spomínaného Ingressu, pretože ide o databázu pamiatok a „zaujímavých“ prvkov krajiny, ktoré boli vytvorené človekom a hráči Ingressu z nich vyrobili portály. Tu ich firma spracovala do formy miest, kde môžete získať rôzne predmety dôležité pre hru: liečivá na zranených pokémonov alebo pokélopty, ktoré nevyhnutne potrebujete, ak chcete nejakého cestou uloviť.

Posledným ľahko viditeľným prvkom v hernom svete sú Gymy – telocvične. Tie slúžia na tréning pokémonov alebo zápasy v prípade, že zájdete do gymu iného tímu (o tímoch nižšie).

Všetky tieto prvky majú spoločné jedno: dajú sa používať len vtedy, keď je pri nich hráč fyzicky blízko. Z vlastnej skúsenosti viem, že nestačí byť len na dohľad, hoci je v hre implementovaná odchýlka približne desiatich metrov. Aj to však môže byť niekedy problém, pretože GPS v hre trpí klasickými detskými chorobami.

Tímy
Príslušnosť k tímu momentálne nevyzerá, že by priamo ovplyvnila dej hry. Je to skôr o tom, ako sa cítite v prostredí kde sú okolití hráči viac alebo menej proti vám. V hre máte možnosť vidieť tri tímy: žltý, modrý a červený. Tím si volíte automaticky po dosiahnutí piatej úrovne pri prvej návšteve nejakého gymu. Voľba potom bude znamenať to, že pri návšteve gymov uvidíte farbu tímu, ktorý ho práve vlastní a teda v domácich budete trénovať svojich pokémonov a cudzích bojovať o vlastníctvo.

Lov pokémonov
Pri hľadaní pokémonov vo svete hra ponúka niekoľko pomôcok. Základnou je lokátor, ktorý zobrazuje pokémonov vo vašom okolí spolu s labkami určujúcimi vzdialenosť. Jedna labka = blízko, tri labky = ďaleko, ale stále v dostupnej vzdialenosti. Ak sa vyskytne v zozname pokémon bez ikony labky, je veľmi blízko vás a stačí naňho raz kliknúť, aby sa objavil na mape.

Získanie potom prebieha hádzaním prázdnej pokélopty na pokémona. Tu zrejme aj prvý krát uvidíte propagovaný AR (augmented reality) mód, kedy sa zapne kamera vzadu na mobile a vidíte pokémona v „reálnom“ prostredí na displeji. Hádzanie lopty swipom nacvičíte relatívne ľahko, no s pribúdajúcou skúsenosťou budete nachádzať aj pokémonov, ktorí sa vedia uhýbať a brániť vašim pokusom. To sa už zdržíte trochu dlhšie :)

Vývoj a tréning
Samozrejme, že pokémoni sa môžu vyvíjať. Buď čo sa týka ich sily útoku (vyjadrenej prostredníctvom CP = combat point) alebo do vyšších foriem. Na to potrebujete bežne dva prvky: cukríky (candy) a hviezdny prach (stardust). Získavate ich práve lovom pokémonov. Ak natrafíte na nejakého pokémona, napr. Pidgyho, za úspešné chytenie získate 3 cukríky a cca 100 jednotiek prachu. Prach používate zdieľane na vylepšovanie medzi všetkými pokémonmi, cukríky len v rámci jedného druhu pokémonov. Samozrejme, že vývoj do najvyšších foriem je náročný a vyžaduje veľa času.

Cukríky tiež môžete získať za to, že prenesiete (transfer) pokémona k Profesorovi. Ten vám dá príslušný cukrík navyše. Prach zas získate napríklad úspešnou obranou gymu, kde máte svojho pokémona.

In-app nákupy
Čo by to bolo za online hru zadarmo, keby si nepýtala žiadne peniaze. Ako už býva, tvorcovia stavili na klasický systém zmätenia tým, že reálne eurá zameníte za coiny a tými potom platíte v hre. Kúpiť si však nemôžete nič, čo by vás zvýhodnilo pri vylepšovaní pokémonov, spomínané artefakty z predošlej časti článku v obchode nenájdete. Máte tam však možnosť nakúpiť si inkubátory na vajíčka, z ktorých sa vám po čase chodenia vonku vyliahnu noví pokémoni, či rozšírenia pokédexu a podobne.

Treba mať hru stále zapnutú?
Ak chcete „čerpať“ výhody v rámci hry, tak áno. Keď zapnete hru a začnete sa pohybovať, jednak spoznáte okolie a možné body, ktoré budú slúžiť ako stopy alebo gymy, ale taktiež tým podporujete liahnutie vajíčok v inkubátore. Tie totiž majú každé svoj limit 2 až 10 kilometrov, ktoré s nimi musíte fyzicky prejsť, aby sa z nich niečo vyliahlo.

Táto samotná aktivita však predpokladá, že budete mať zapnutý mobil s hrou.. Stále. S aktívnym prijímaním GPS. Hrou na popredí. Bez vypnutej obrazovky. Až sem počujem, ako vaša batéria plače.

Ak neholdujete tomu, že do mesta vyrážate ovešaní desiatimi powerbankami, tak sa vám hra možno nebude moc pozdávať. Našťastie pre obyčajné „chodenie“ mestom bez výraznej interakcie s objektami poslúži Battery Saver mód v aplikácii, ktorý po zapnutí spôsobí to, že ak otočíte mobil hore nohami (akoby ste si ho vložili vrchnou časťou do vrecka na košeli), tak sa obrazovka stmaví, ponechá len logo hry a bude ďalej zaznamenávať vaše presuny. V prípade, že sa nablízku objaví pokémon, tak zavibruje, aby upozornila na niečo zaujímavé a vy môžete vytiahnuť mobil a urobiť si svoju prácu.

Ak hru minimalizujete alebo vypnete obrazovku tak, že váš telefón odreže aplikácie od polohy GPS alebo pripojenia k internetu, hra prestáva vyhodnocovať čo robíte a neráta žiadne veci navyše.

Treba chodiť len pešo?
Primárne áno, ale mám overené, že pri pomalšej jazde na bicykli alebo skate sa pohyb tiež ráta. Jazda autobusom, autom a vlakom nie. V týchto prostriedkoch sa vám však môže podariť chytiť pokémona, pretože ak stihnete začať súboj s ním, kým ste v jeho dosahu, môžete ho dokončiť aj keď sa vzdialite. To neplatí o gymoch a pokéstopoch, tie zareagujú na opustenie priestoru tým, že prerušia vašu aktuálnu aktivitu.

Zopár tipov

  • PokéStopy sa obnovujú po pár minútach. Ak ich navštívite, sú fialové, postupne blednú do modrej. O pár minút poslúžia opäť.
  • Ak v snahe chytiť pokémona zahodíte loptu mimo, môžete ju zobrať klasickým kliknutím.
  • Nezabúdajte používať indikátor blízkych pokémonov a vyvolávajte tých, čo sú pri vás klikaním v zozname. Nemusíte čakať, kým ich objavíte na mape.
  • Pri chodení si všimnite, že po uliciach sa občas tvoria chumáče „lístia“. Väčšinou to znamená, že je blízko nejaká potvorka.
  • Počas boja nečakajte na ťah protivníka. Bojuje sa stále.

To je super, chcem to!
Smola! Teda len čiastočná. Momentálne nie je táto hra dostupná v slovenských obchodoch Google Play ani AppStore. Stiahnuť si ju môžete ak máte v android zariadení vytvorený používateľský účet s krajinou „pôvodu“ v USA. Apple si obchod stráži detailnejšie, mnohým sa nepodarilo presvedčiť zariadenie, aby im hru stiahlo. Tých, ktorí nechcú riešiť iný účet, môže zaujímať tiež možnosť stiahnuť si APK s hrou Pokémon Go, avšak treba byť obozretný, keďže mnohé distribúcie obsahujú malware a spolu s hrou si do telefónu nainštalujete nebezpečný softvér.

Pokiaľ sa vám nechce hľadať, tak APK zdroj, ktorému (momentálne) dôverujem je APK Mirror, kde si môžete inštalátor hry stiahnuť: https://www.apkmirror.com/apk/niantic-inc/pokemon-go/ a skontrolujte si kontrolný súčet súboru, či sedí so storovým..

Má to nejaké ale?
Aby som len nechválil a nepopisoval, tak niekoľko vecí, ktoré som si stihol všimnúť počas prvých dní testovania novej hry:

  • GPS v hre sa snaží čo najpresnejšie zachytiť polohu hráča, ale podobne, ako ma štval Ingress, aj Pokémon Go má výrazné problémy s určovaním polohy. Viem, nie je ľahké naprogramovať kvalitnú prácu s GPS, navyše hra vás vodí miestami, ktoré sú často problematické pre signál z družíc, no aj tak je pri hraní citeľný problém s navigáciou priestorom, ktorý sa stále dá pripísať vývojárom.
  • Nepresné mapové podklady vás môžu pomýliť. Ak ste naučení pracovať s mapami a viete sa rýchlo orientovať, môže sa stať, že hra vás pekne vytočí, pretože vy ste si istí že stojíte na správnom mieste, no mapa je posunutá o pár metrov inam a tam, kde sa chcete dostať v hre vám v reálnom svete stojí napríklad budova.
  • Servery padajú. Áno, spôsobuje to úvodný boom, keď si to chce každý vyskúšať, čo sa zrejme snažili stlmiť regionálnymi obmedzeniami, ale faktom zostáva, že niekedy hra prestane reagovať alebo sa vám do nej ani nepodarí prihlásiť.
  • Chýba poriadny úvodný sprievodca. Po vytvorení konta vás hra síce prevedie úvodnými nastavovačkami, ale niektoré dôležité herné prvky necháva (nevedomky?) na vašich vlastných pokusoch a omyloch. Kým teda zistíte, ako bojovať proti nejakému pokémonovi v dueli, môže sa stať, že ten váš je už celkom slušne ranený.

Moralizovanie záverom?
Pri spisovaní týchto vecí mi stále chodili hlavou myšlienky o tom, ako sa opäť rozrastie v spoločnosti diskusia o tom, čo dobré vlastne prinášajú tieto hry, či je správne takýmto spôsobom investovať svoj čas (alebo v niektorých prípadoch peniaze) a podobne. Momentálne ide o tradične nevyriešiteľný problém, kedy sa zástancovia a odporcovia ani nechcú dohodnúť a už na začiatku diskusie sú presvedčení, že názor nezmenia. Preto sa o to nepokúšam ani ja. Kto chcete, vyskúšajte ju a dajte feedback. Ja som im dal pár dní šancu. V mobile mi žiadna hra nevydržala viac, ako týždeň.