Ȉi chceme alebo nie, vždy podvedome pri komunikácii s nejakým človekom hodnotíme jeho „úroveň“ na základe toho, ako sa prejavuje. Teoreticky by sme hovorili o verbálnej a neverbálnej komunikácii, prakticky to znamená, že vnímame každý podnet. Aj také slovo a o slovách bude aj moja prvá recenzia aplikácie pre iOS.

Hneď na úvod chcem varovať: nie som žiadny „switcher“, ktorý by vymenil zabehnuté pracovné postupy a vyladenú zostavu pracovníkov (Dell, myš, klávesnica, netbook, …) za nablýskané jablkové zariadenie. Ako som nedávno spomínal, iba som rozšíril môj technický park o novú hračku, ktorú rád nosím so sebou ako iní hodinky či šperk. A vďaka jednej aplikácii mi dokáže zabezpečiť pri komunikácii istý druh „sčítanosti“.

Výroky

od Petra Drusku

Výroky (motivačné, o láske, o peniazoch, o priateľstve, : a iné) pre všetkých, ktorí sa chcú každý deň naučiť jeden z nich. Výrok sa zobrazuje vždy jeden. Navzájom sa dá medzi nim listovať. Ideálna aplikácia pre tých, ktorí nemajú radi prehltenie informáciami.

 

Už od prvej zmienky o tejto aplikácii som vedel, že to bude kus, ktorý nesmie v mojom iPade chýbať. Zrejme za to môže moja dlhodobá záľuba v zbieraní najrôznejších citátov a výrokov, ktoré som v osobnej dobe kamennej zapisoval na poznámkové lístky. Samozrejme, väčšinu z nich som stihol za necelých desať rokov stratiť.

Petrova aplikácia je vo svojej podstate veľmi jednoduchá: obsahuje databázu výrokov, ktoré na požiadanie (spustenie) zobrazí. Aktuálna verzia umožňuje listovanie podobne, ako sú používatelia iOS zariadení zvyknutí a prostredie aplikácie sa aj vďaka osobitnému tvorcovi grafiky dostalo do serióznej podoby hodnej hlbokých myšlienok.

Keď si uvážime, že premýšľanie nad významom mnohých výrokov je vec vysoko individuálna a najmä sústredená, aplikácia vo svojej prílišnej jednoduchosti spĺňa základné požiadavky. Zobraziť myšlienku a nechať ju dozrieť v hlave čitateľa.

žiadne záložky, zdieľanie na Facebooku či Twitteri, žiadne prehnané animácie a notifikácie. V podstate som rád, že je tu konečne aplikácia, ktorá si nežiada povolenie publikovať za mňa čo si myslí ona (nie ja). Aj keď by mnohí iste ocenili možnosť podeliť sa o múdrosti, ktoré ich zaujali aj na niektorej zo sociálnych sietí. Možno v budúcnosti…

Táto párcentová aplikácia rozhodne stojí za povšimnutie, ak máte radi, podobne ako autor aplikácie alebo aj ja, výroky a radi sa necháte inšpirovať niečím novým. Mnohokrát sa mi totiž stalo, že pri riešení zložitých problémov to boli práve slová ľudí z histórie, ktoré pomohli vybrať cestu. V ostatnom čase také niečo prežívam na dennej báze a vzhľadom na pestrý mix výrokov v aplikácii verím, že bude pre viacerých možným zdrojom inšpirácie.