Sociálna sieť úzko prepojená s geolokačnými službami s menom Foursquare sa začína pomaly dostávať aj na Slovensko. Pre niekoho to nie je vôbec novinka, no množstvo používateľov sa (aj) vďaka smarfónom začína zapájať do komunity a zdieľať svoju polohu. Všetko však má svoje zvyky a pravidlá, preto by som rád predstavil niekoľko odpovedí na otázky, ktoré často dostávam.

Kedy sa môžem čeknúť (check-in) na nejakom mieste?
Check-iny fungujú jednoducho: ak prídem na miesto, ktoré má vytvorenú venue na 4sq, môžem sa vďaka mobilnej aplikácii zamerať a označiť, že sa tu nachádzam. „Oprávnenosť“ check-inu sa ťažko posudzuje, nemali by ste to však robiť v prípade, že miestom len prechádzate (napr. zastávka MHD keď sedíte v autobuse) alebo len idete okolo (autom obchádzate nejakú budovu). Systém tiež kontroluje, či nemáte v krátkom čase podozrivo veľa check-inov vo vzdialených miestach. Povedzme si narovinu, z jedného konca mesta na druhý sa za 2 sekundy nedostanete :)

Kto je to mayor? Ako získam tento titul?
Mayor je v tejto sieti používateľ, ktorý má v poslednom čase najviac check-inov na nejakom mieste. Predpokladá sa, že ho teda dobre pozná, vie odporučiť nejaké tipy. Venue, ktoré nemajú žiadneho mayora, môžete „získať“ po dvoch check-inoch za sebou, napr. dnes a zajtra v škole. Ak danú venue navštevuje viacero používateľov, vyhodnocuje sa to na základe frekvencie ich návštev a „angažovanosti“ v tejto venue. Samozrejme, s ohľadom na túto sociálnu sieť.

Miesto, kde sa práve nachádzam, neviem nájsť na 4sq. Môžem ho vytvoriť?
ȁno. Každý používateľ môže vytvárať nové venue. Bez nich by bola táto sieť dosť chudobná a nudná. Venue s pokojom v duši môžete vytvoriť pre rôzne obchody, zaujímavé miesta (parky, múzeá, divadlá, …) a aj pre svoje vlastné domy. (Domovom sa budem venovať ešte ďalej.) Rozhodne však nevytvárajte venues pre miestnosti v dome (žiadne „WC“, „izba 205“, …) alebo činnosti („prechádzka so psom“). Inú kategóriu samozrejme tvoria obchody vo väčšom centre. Tam je možné mať vytvorenú všeobecnú venue s názvom nákupného centra (napr. Aupark) a tiež aj venues pre jednotlivé obchody (Billa, Martinus, …).

Ako pomenovať venue?
Mená dávajte venue podľa toho, ako sa naozaj volajú. V názve neuvádzajte polohu – takže nie „Tesco Lamač“ ale len „Tesco“. Lokalitu vpisujte do určených položiek formulára, preto si systém pýta ulicu či mesto. Na základe tejto adresy sa mobilná aplikácia snaží určiť polohu danej venue, ale môžete ju v prípade chyby opraviť prostredníctvom GPS lokalizácie vo vašom telefóne.

Môže byť môj dom na Foursquare?
ȁno. Je však vyžadované, aby bol zaradený v kategórii Residence > Home (private). Toto zaradenie má niekoľko dôsledkov, jedným z nich je aj to, že nebude voľne viditeľný vo výsledkoch vyhľadávania pre všetkých používateľov a budú ho môcť vidieť len vaši priatelia. Nechcete predsa s kýmkoľvek na internete zdieľať svoj dom, svoj hrad.

Našiel som problematickú venue. Ako to riešiť?
Ak máte mobilnú aplikáciu, veľmi pravdepodobne má funkciu Flag – ktorým označíte konkrétnu venue a priradíte jej nejaký konkrétny všeobecný problém. Následne dostane jeden zo SuperUserov upozornenie o tom, že tu je nejaký problém a skontroluje či vykoná nápravu. Ak neviete zaradiť problém alebo nemáte istotu, či je to v súlade s pravidlami alebo nie, napíšte SuperUserovi podľa lokality, kde sa nachádzate. Zoznam aj kontakty pre Ȉesko aj Slovensko nájdete na tejto stránke (klik).

Dúfam, že sa vám na Foursquare zapáči a že tieto tipy pomohli. A ako jeden zo SuperUserov vopred ďakujem za všetky skvelé vytvorené venues podľa pravidiel. :)